top of page
  • Writer's pictureLukáš Pelcman

Čím se spory řídí a kde se domáhat převodu doménového jména?

V závislosti na druhu doménového jména se v případném doménovém sporu uplatní daná ADR pravidla (určená zpravidla v registrační smlouvě), na základě kterých je možné se domáhat převodu nebo zrušení sporného doménového jména u různých institucí.


V případě generických doménových jmen (gTLD), jako jsou např. <.com>, <.net>, <.org> atd., se doménové spory řídí pravidly UDRP (z anglického Uniform Dispute Resolution Policy). UDRP jsou nejrozšířenější pravidla pro doménové spory přijatá mezinárodní nevládní organizací ICANN, která je rovněž Registrem (správcem) generických doménových jmen. UDRP se kromě sporů o generická doménová jména mohou aplikovat i ve sporech o řadu národních doménových jmen (např. <.tv> pro Tuvalu, <.cy> pro Kypr, <.cc> pro Kokosové ostrovy), a to vždy podle rozhodnutí příslušných národních Registrů (správců).


Pokud jde ale obecně o národní doménová jména (ccTLD) jako jsou například domény <.cz>, <.sk> a <.eu>, zpravidla se ve sporech o ně uplatní samostatná ADR pravidla přijatá příslušným Registrem (správcem) národní domény (v případě domény <.eu> mají tato pravidla formu unijních právních předpisů). V zásadě ale platí, že příslušná ADR pravidla do větší či menší míry vychází z UDRP.

Vybrané Registry (správci): 1. EURid pro unijní doménu <.eu> 2. CZ.NIC, z.s.p.o. pro českou doménu <.cz> 3. SK-NIC, a.s. pro slovenskou doménu <.sk>

Registry (správci) rovněž rozhodují o tom, kde je možné se nároků v doménových sporech domáhat. Takovým “sudištěm” je tradičně Světová organizace duševního vlastnictví (WIPO), ale například také český Rozhodčí soud (CAC), který poměrně překvapivě zastává ve světě doménových sporů relativně významné místo — viz například jeho historicky výsadní postavení jako jediného sudiště pro spory o doménu <.eu> až do roku 2017 (pozn. s účinností k 1.6.2017 je možné se v těchto sporech obracet i na WIPO). Doménové spory o domény <.cz> spadají rovněž do působnosti CAC. Pokud jde o domény <.sk>, spory o ně rozhoduje European Information Society Institute, o.z. (EISI).

0 comments
bottom of page