top of page
  • Writer's pictureLukáš Pelcman

"Nezastavitelné domény" jako výzva pro UDRP?

Představte si doménové jméno, které skutečně vlastní registrující osoba, a žádná autorita (např. ICANN nebo národní registry) nemůže účinně vynutit převod takové domény pomocí UDRP nebo jiného alternativního mechanismu řešení sporů. To je případ takzvaných „nezastavitelných domén“ (viz zde).


Nezastavitelné domény fungují mimo aktuální systém názvů domén (DNS), a proto jsou mimo dosah jakékoli tradiční internetové autority. Jednotlivé domény jsou registrovány na blockchainu a jsou drženy jejich příslušnými držiteli, kteří ovládají soukromé klíče peněženky, ve které je doména uložena, podobně jako bitcoin. Nyní mohou být tímto způsobem registrovány pouze domény <.crypto> a <.zil>, ale v budoucnu bude možné jistě více možností.


V každém případě, pokud se takové nezastavitelné domény rozšíří, může to dost dobře dostat do problémů stávající systémy alternativního řešení doménových sporů. Bez jakéhokoli ústředního orgánu, který by byl schopen vynutit převody a zrušení nezastavitelných domén (což se ve skutečnosti zdá být podstatou), by se držitelé práv museli uchýlit k tradičnímu (staršímu) soudnímu systému, aby se mohli čehokoli domáhat proti vlastníkovi jakékoli nezastavitelné domény, která obsahuje jejich chráněné označení. Problematika soudních sporů ve věcech souvisejících s doménami však může být problematická, tím spíše s ohledem na povahu nezastavitelných domén. Zdá se, že zde existuje nějaké přechodné období, během kterého si majitelé ochranných známek mohou nárokovat konkrétní doménu; nicméně takové uspořádání je vždy spíše dočasným řešením. Řešení toho, jak efektivně řešit spory o nezastavitelné domény, po uplynutí doby přechodného období, stále chybí.

0 comments
bottom of page