top of page
  • Writer's pictureLukáš Pelcman

Doménové spory v roce 2020

Z pohledu doménových sporů byl rok 2020 významný. Navzdory pandemii totiž jejich počty meziročně opět vzrostly. Rekordní čísla zaznamenalo jak sudiště při Světové organizaci duševního vlastnictví (WIPO), tak platforma při českém rozhodčím soudu (CAC).


WIPO


Panely při WIPO v roce 2020 rozhodovaly celkem 4204 doménových sporů, což oproti roku 2019 představuje nárůst o 14 %. Jde zároveň o nejvyšší počet doménových sporů zaznamenaných před WIPO za celou dobu existence tohoto sudiště od roku 1999. Veškeré statistiky si můžete prohlédnout zde.

CAC


Nejvyšší počty doménových sporů za dobu své existence v loňském roce zaznamenal i český rozhodčí soud.


Experti při CAC rozhodovali celkem 564 doménových sporů o generické domény, což je o necelých 24 % více než v roce 2019 a celkové dosavadní maximum.

Sporů o českou doménu bylo 34, což představuje necelých 10 % nárůst oproti loňskému roku a rovněž dosavadní maximum.

Celkový počet doménových sporů o unijní doménu <.eu> dokonce představuje meziroční nárůst o 46 % (60 sporů).


Počet sporů o unijní doménu nicméně jako jediný nepředstavuje absolutní vrchol za dobu působení CAC jako sudiště těchto sporů. To je pravděpodobně dáno tím, že český rozhodčí soud působil od vzniku unijní domény až do roku 2017 jako jediná platforma na řešení sporů o tuto doménu. V důsledku toho a v kombinaci s turbulentními roky poté, co tato doména spatřila světlo světa, přesahovaly celkové počty sporů o doménu <.eu> v letech 2006-2008 mnohonásobně současný stav. Veškeré statistiky si můžete prohlédnout zde.


Co za nárůstem stojí?


Je možné spekulovat nad tím, že pandemie v roce 2020 dále jen umocnila trend rostoucí důležitosti internetu a e-commerce.


Pro mnohé se stala migrace na elektronickou platformu otázkou přežití jejich podnikání. Lze proto předpokládat, že v závislosti na zvýšené poptávce po doménových jménech za účelem jejich registrace pro zavedení elektronické alternativy k jinak analogovému podnikání, vzrostl stejnou měrou i počet spekulativních registrací.


Mechanismy doménových sporů fungují relativně spolehlivě a je proto možné se na ně zcela spoléhat. ADR v oblasti doménových sporů představují rychlou a relativně levnou alternativu oproti soudům. Proti spekulantům je tak rozhodně možné efektivně postupovat, jakkoliv řízení proti nim jistou nepříjemnost představuje.

0 comments
bottom of page